ANILARMANŞET

HESAPTA ZENGİNLİK

Sigarayla yoldaşlığımın uzun bir hikayesi var. Ortaokul ikinci sınıfta evden kaçtığımda eve dönüş için babamla yaptığımız yazılı anlaşmada her ay yarım kilo Silahlı Kuvvetler sigarası alıp bana vermesi de vardı. O zamanlar sigara kıtlığı çekiliyor, bakkallarda sigara tezgah altında satılıyor. Silahlı Kuvvetler afilli sigara ve insana itibar sağlıyor. Ayda 25 paket sigara az değil.

Üniversite yıllarında ise babamın verdiği harçlıkla Uzun Samsun içiyordum.

Sigarayı bırakmak için belirlediğim vadelerin hiçbirinde bırakmak nasip olmadı. Okul bitince, işe girince, askerliği yapınca gibi sigarayı bırakmak için girdiğim taahhütlerin hiçbirinde başarılı değildim.

Baba parasıyla Uzun Samsun içerken iyi de, evlenip barklandıktan sonra kendi paranla Uzun Samsun içmek problem. Hakim Adayı maaşı oldukça düşük, zaten maaşın yarısı kiraya gidiyor, eşim çalışmıyor ve çocuğum var. Sigarayı bırakamamışım, günde bir paket içiyorum, ama çoluk çocuğun nafakasından kesip sigaraya o kadar para vermek de caiz gelmiyor bana.

Derken bir karar verdim. Uzun Samsun yerine Birinci sigarası içecektim. Zaten filtreli sigaranın tek numarası filtresi idi ve bu eksikliği ağızlık kullanarak telafi edebilirdim. Böylece bir nebze olsun vicdani sorumluluktan kurtulacaktım.

Hesap basitti

[Uzun Samsun fiyatı – Birinci fiyatı] x 30 = Aylık kazanç tutarı

Böylece ev bütçesine attığım yamanın keyfiyle mutlu mesut yaşıyorum. Birinci sigarası öyle her yerde bulunmuyor. Kızılay’da satan bakkalı keşfetmişim, her gün gidip bir iki alıyorum. Öngöremediğim bir harcama vukuunda ay sonuna doğru Birinci alacak param da kalmıyor, veresiye defterine yazdırdığım mahalle bakkalı ise sadece Marlboro satıyor. Tuhaf bir durum oluşuyordu. Ayda bir iki gün Marlboro içiyorum mecburen.

Danıştay’da stajyerler için zemin katta tuvaletlerin yanındaki genişçe bir odayı tahsis etmişler. Geniş odadaki geniş muhabbet halkasına dahil değilsen bile zorunlu kulak misafirisin.

Yine bir gün kulak misafirliğinde duydum ki, Marlboro içen bir arkadaşımız, geçim sıkıntısı nedeniyle Tekel 2000 sigarası içmeye başlamış ve günde içtiği bir paket sigara üzerinden ayda şu kadar tasarruf etmiş.

O anda aklıma geldi. Yahu ben sigaradan sağladığım aylık tasarrufu neden Uzun Samsun üzerinden hesaplıyordum ki.

Hemen yeni bir hesap yaptım

[Marlboro fiyatı – Birinci fiyatı] x 30

İlk hesaba göre daha büyük bir katkı sağlamıştım ev bütçesine.

Gelirimde, giderimde, varlığımda, yokluğumda bir değişiklik olmadığı halde masa başında yaptığım bu hesapla oturduğum yerden kazandığım para beni çok mutlu etti.

Zamanla bu mutluluğun toplumdan esirgenmemesinin ilm-i siyasetin şubelerinden biri olduğunu öğrendik. Her şey aynı, kimsenin haberi yok, ama hesapta zengin oluyorsun.

4 thoughts on “HESAPTA ZENGİNLİK

  • Ahmet Sarıkoç

    Başkanım mevzu sigara olunca bir fırtlık hakkım vardır elbet 🙂 Zenginlik sigara içebilmektir. Sonrası az zengin,çok zengin ne farkeder?

    Yanıtla
    • Gökhan OĞUZ

      Düşmeyen damdan anlamaz haldan 🙂 Sağlıkta zenginlik vardır.

      Yanıtla
    • murat atan

      icemeyince baya zenginlik oluyor AHMET ABI

      Yanıtla
  • ali

    Hani çocuk demiş ki: baba otobüse binmedim 1 tl kazandım. babası taksiye binmekten vaz geçseydin 20 tl kazanmış olurdun demiş. Evet sanal yaklaşımlar önemli hele bitcoin gerçekliğinide hesaba katarsak.

    Yanıtla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir